Vuoden 2022 tekstit ja kuvat (linkki)

opinsauna21b.pngOPINSAUNA 2022 tulee myyntiin 11 huhtikuuta 2022 - pääsiäisen kynnyksellä. Muistattehan, ettei lehtiä saa antaa myyntiin aikaisemmin. 

Muistakaa, että juttujen kirjoittaminen kuuluu jokaisen luokan opetussuunnitelmaan. Laitappa siis luokkasi hommiin heti! Turha lykätä kirjoittamista eteenpäin.

Toiveena on se, että jokainen kirjoittaisi ainakin oman luokkatasonsa aiheesta sekä yleisaiheista! 

Kaikki oppilaiden koulukohtaiset kirjoitukset lähetetään helmikuussa jokaisen koulun yhdysopettajalle. Pyydä häneltä ohjeet ja oppilaiden tehtäväkortit.

 

Voitte vielä muistella menneita lukemalla juhlavuoden 2016 ja vanhemmistakin tapahtumista.

Juhlavuoden 2016 tapahtumia:
Opinsaunamessu Lappeen Marian kirkossa sunnuntaina 3.4. klo 10.00.

Opinsaunan ohjelmallinen pääjuhla samana päivänä sunnuntaina 3.4. klo 13.00 Kimpisen koulun yläsalissa (lukion sali). Juhlan jälkeen kahvit ja Opinsaunaleivos koulun ruokalassa, jossa voi katsella Opinsaunan juhlanäyttelyä. - Kutsumme kaikille lappeenrantalaiset juhlimaan 60-vuotiasta koululaisjulkaisuamme!

OPINSAUNA 60 V JUHLA JA JULISTENÄYTTELY

Lyhyt oppimäärä Opinsaunan historiaan - julistenäyttely tulee esille Opinsauna juhlan yhteydessä Kimpisen koululla.

Opinsaunan juhla pidetään sunnuntaina 3.4.2016 klo 13 Kimpisen koulun tiloissa. Tervetuloa! Juhlan jälkeen leivoskahvit.

Julistenäyttely opinsaunan historiasta saataneen kevään aikana esille myös Maakuntakirjaston tiloihin.

OPINSAUNAN JUHLAVUOSI 2016

Juhlavuoden 2016 Opinsaunan päätoimittaja oli luokanopettaja Matti Matikainen Lönnrotin koulusta.

JUHLALEHTI JA OPINSAUNAJUHLA

Juhlalehti julkaistiin ja se tuli myyntiin keskiviikkona 23.3. - juuri ennen pääsiäistä.

Opinsaunan kunniaksi järjestettiin JUHLA, joka pidettii 3.4. klo 13.00 Kimpisen koulun tiloissa.

JUHLANÄYTTELY

Opinsaunalla oli juhlanäyttely . Se oli ensimmäistä kertaa esillä Lappeenrannan koululaitos 150 vuotta -juhlassa keskiviikkona helmikuussa kaupungintalon yleisöjuhlassa.

Opinsauna -lehden taittotyössä on saatu apua Ammattiopiston Sampolta. Tällä kerralla siis myös juhlanäyttelyn tekemisessä.

OPPILAIDEN JUTUT

Kuvassa on vuoden 2015 numeron kansikuva. Sen piirsi Noora Kuukka (Lauritsalan koulun, 4 C luokalta). 

VIELÄ VANHEMPAA HISTORIAA TÄSSÄ:

Lehdistötiedote 2015

OPINSAUNA TUO KEVÄÄN JA ON TOTISTA TOTTA –

vaikka myynti alkaakin aprillipäivänä!

Lappeenrannassa on julkaistu alakoululaisten keväistä opinnäytettä OPINSAUNA - lehteä jo 59 vuotta peräperää. Monet nykyisten oppilaiden  isät/äidit ovat itsekin kirjoittaneet ja piirtäneet lehteen aikoinaan. Ratkiriemukas lehti on varma kevään merkki.  Opinsauna on kulttuuriteko, jonka takaa löytyy OAJ:n Lappeenrannan seudun paikallisyhdistys. Ensi vuonna ilmestyy Opinsaunan juhlanumero, sillä se on jo kuudeskymmenes vastaava Lappeenrantalainen hengentuote.

Lehden tekemiseen osallistuvat kaikki lappeenrantalaiset alakoulut. Oppilaat opettajiensa johdolla opiskelivat ensin lehden tekemistä. Sitten jokaisella oppilaalla oli mahdollisuus lähettää toimitukselle korkeintaan neljä erilaista juttua , jonka lisäksi lähettää kuviaan tarjolle.                            

Opinsaunan tarkoitus on julkaista oppilaiden taidonnäytteitä kaikkien ihailtaviksi. Sen lisäksi jokaiselle koululle jaetaan kevätjuhlassa  stipendejä yhteensä n.  4500 €:n verran. Lehden myynti hoituu innokkaiden oppilaiden kautta. Heillä on mahdollisuus pieneen lisätienestiin ja samalla oppia hyvää sekä kohteliasta myyntityötä – käytännön yrittäjyyskasvatuksena.      

Tämän vuoden lehden päätoimittaja on jo toista vuotta peräkkäin Lönnrotin koulun opettaja Matti Matikainen. Lehti jatkaa perinteisellä linjalla. Lopputulos on värikäs ja sisältörikas kuten aiemmatkin lehdet.

Lehden sivuilla 1-2 -luokkalaiset kertovat , millaisiksi he haluavat olla aikuisina, 3-4 -luokkalaiset kertovat löytyvätkö sankarit TV-sarjojen realitystä, vai kenties ihan läheltä tosielämästä ja 5-6 – luokkalaiset pohtivat onko Suomi somettunut jo ihan täysin!.  Lisäksi lehden sivuilla kerrotaan parhaimmat aprillipilat ja annetaan mainioita toteuttamisvinkkejä muille. Lisäksi saunanlauteilla osastosta voit lukea uusia ja vanhoja vitsejä, juttuja ja tarinoita kansanradion tapaan sekä estarityyppisiä pikamielipiteitä. Uusimmassa Opinsaunassa on haastateltu kaupungin julkkisosastolta Saipan kapteeni Ville Kohoa ja vuoden lappeenrantalaisopettajapalkinnon saanutta Kimpisen koulun opettaja Hanna Hyväristä.  Lehdestä löytyy myös laadukkaita ainekirjoituksia ja hienoja oppilaiden piirustuksia.  Esittelemme myös Voisalmen ja Pulpin koulujen  elämää tarkemmin. Eskareista omat sivunsa on saanut Kanavansuun seilorit.

Lehden päätoimittaja Matti Matikainen toteaa:  ”Sanotaan, että lapsissa ja nuorissa on tulevaisuus. Jos näin on, meillä Kaakkois-Suomessa ei ole mitään hätää. Kaupungissamme on upeita lahjakkaita lapsia ja he ovat saaneet selvästi laadukasta opetusta!”

Päätoimittaja: 2014- Matti Matikainen
Sivunvalmistus ja taitto: SAMPO. Henri Tapio (taitto), Ville Ruottinen (ohjaus)
Painopaikka: Joutsenpaino, Lappeenranta
ISSN 0781-0636

 


Lehdistötiedote 2014:

OPINSAUNA PÖHISEE LÄMPIMÄNÄ
on siis todistetusti tullut kevät!

Lappeenrannassa on julkaistu alakoululaisten keväistä opinnäytettä OPINSAUNA - lehteä jo 58 vuotta peräperää. Ratkiriemukas lehti onkin kuten eräät talojen ulkomaalit eli  se siirtyy tuoreena ja hyväkuntoisena ”isältä pojalle”.  Monet nykyisten oppilaiden  isät/äidit ovat itsekin kirjoittaneet ja piirtäneet lehteen aikoinaan. Opinsauna on kulttuuriteko, jonka takaa löytyy OAJ:n Lappeenrannan seudun paikallisyhdistys.

Lehden tekemiseen osallistuvat kaikki lappeenrantalaiset alakoulut. Oppilaat opettajiensa johdolla opiskelivat ensin lehden tekemistä. Sitten jokaisella oppilaalla oli mahdollisuus lähettää toimitukselle korkeintaan neljä erilaista juttua , jonka lisäksi lähettää kuviaan tarjolle.                            

Opinsaunan tarkoitus on julkaista oppilaiden taidonnäytteitä kaikkien ihailtaviksi. Sen lisäksi jokaiselle koululle jaetaan kevätjuhlassa  stipendejä yhteensä n.  4500 €:n verran. Lehden myynti hoituu innokkaiden oppilaiden kautta. Heillä on mahdollisuus pieneen lisätienestiin ja samalla oppia hyvää sekä kohteliasta myyntityötä – käytännön yrittäjyyskasvatuksena.      

Tämän vuoden lehteen on vaihtunut päätoimittaja. 9 vuotta lehteä toimittanut Simolan koulun rehtori Jyrki Ylärakkola luovutti viestikapulan Lönnrotin koulun opettaja Matti Matikaiselle. Uuden päätoimittajan myötä lehti jatkaa perinteisellä linjalla, mutta lehti kokenut myös uudistuksia. Lopputulos on värikäs ja sisältörikas kuten aiemmatkin lehdet.    

Lehden sivuilla 1-2 -luokkalaiset kertovat , millainen opettaja heillä on, 3-4 -luokkalaiset kertovat mikä tai kuka he haluaisivat olla ja 5-6 – luokkalaiset pohtivat menikö Nokista maku, kun se myytiin Amerikan mantereelle.  Lisäksi lehden sivuilla pohditaan, mistä voisi säästää Lappeenrannassa, annetaan vinkkejä, millainen voisi olla uusi ja vetävä turistirysä sekä vertaillaan eri vuodenaikoja toisiinsa. Uutuutena lehdessä on neljän esiopetusryhmän hengentuotteen, laadukkaat ainekirjoitukset, lappeenrantalaisjulkkiksen esittely sekä vuoden lappeenrantalaisopettajapalkinnon jakaminen. Esittelemme myös Kimpisen kampuksen ja Itä- Suomen koulun elämää tarkemmin.

Lehden päätoimittaja Matti Matikainen toteaa:  ”Lehden tekeminen oli haastava urakka, mutta samalla se tarjosi näköalapaikan lappeenrantalaisten alakoulun oppilaiden taitoihin. Oli todella vaikeaa valita 6500:sta jutusta ja yli 100:sta kuvasta lehteen aineisto. Paljon hyvää materiaalia jäi lehden ulkopuolelle. Kiitos kaikille materiaalia lähettäneille ”toimittajille”. Meidän lappeenrantalaisten on syytä olla ylpeitä upeasta ja osaavasta nuorisostamme!”

opinsauna.gif

on Lappeenrannan koulujen kevätjulkaisu. Uutena ryhmänä on mukana joukko eskarilaisia. Opinsauna ilmestyy joka kevät. 58 numeroa on jo ilmestynyt. Lehden sisältö koostuu oppilaiden kirjoituksista ja kuvituksista. Yhdistys jakaa n. 4500 euron edestä stipendejä oppilaille keväällä jaettaviksi.

Opinsaunaa julkaisee OAJ:n Lappeenrannan seudun paikallisyhdistys ry. Lehden päätoimittajana 2014 aloitti Matti Matikainen Lönnrotin koulusta. Päätoimittajaa auttaa käytännön asioiden hoidossa Opinsaunatoimikunta.

Päätoimittaja: 2004-2013 Jyrki Ylärakkola, 2014- Matti Matikainen
Ulkoasu ja taitto: Jaakko Matikainen (Visuad)
Painotalo: JokerCard Finland, Lappeenranta

 2013_opinsaunakansi.jpg2011opinsaunakansi.jpgopinsauna_ex.jpgopinsauna2012_kansi.jpg

opinsauna.jpgopin_kansi2010.jpgopins09kansi0001_copy.jpg

 

 
----------------------------------------

Kiitos kaikille ilmoittajillemme tuesta. Toivomme Teidän olevan mukana myös tulevina vuosina!