Vanhoja tapahtumia


Kevät tuli yhdistyksen toimintaan

OAJ Lappeenrannan kevätkauden päätöstilaisuudessa palkittiin Vuoden Opettaja henkilökohtaisella löylykiululla ja kukkakimpulla. Opinsauna-lehden päätoimittaja Matti Matikainen (kuvassa kiulu ja kukat kädessään) onnitteli Vuoden 2017 opettajaksi Lappeenrannassa valittua Hannele Puolakkaa. Hannele työskentelee Lyseon lukiossa, jossa hän opettaa uskontoa, psykologiaa ja filosofiaa. Kuvassa Hannele Puolakka (vasemmalla) vastaanottamassa löylykiuluaan. Kuvassa (keskellä) on mukana myös Opinsaunan pitkäaikaisen painopaikan Joutsen Painon yhteyshenkilömme Ismo Marttinen. Ismo on huolehtinut siitä, että värikkään lehtemme painolaatu on aina huippuluokkaa.

2017_vuodenope.jpgLue lisää Hannelesta hänen itse kertomanaan sekä kollegojen mietteitä Hannelesta työtoverina (linkki Opinsauna-lehden esittelyyn tässä). Hannelen työyhteisö Lappeenrannan lyseo sai myös vuodeksi haltuunsa kiertopalkinnon Opinsauna kiulun, joka tällä kertaa oli täytetty oman paikkakunnan herkuilla. Onnea Hannele Puolakalle ja koko työyhteisölle!

Opinsaunan taittamiseen on kolmen vuoden ajan saatu apua Samposta, jossa opettaja Ville Ruottisen henkilökohtaisen opastuksen johdolla yksi opiskelijoista suorittaa osan lopputöistään taittamalla Opinsaunan. Tehtävään liittyy myös mainosten tekoa ja muokkausta, eikä omien ideoidenkaan käyttö ole kielletty. Tämän keväisen lehden taittourakasta huolehti opiskelija Ville Pönni.

Kevätkauden päätöksessä keskusteltiin Opinsaunasta ja sen historiasta. Opinsaunan todettiin olevan yksi maamme vanhimmista koululaislehdistä ja lisäksi ehdottomasti yksi lajinsa parhaita. Kiiskin Tytti toi meille lahjaksi Oulun Koulun Kohinaa. Siihen tutustumme mielenkiinnolla. Helsingissä ilmestyy Kevätpörriäinen ja Kuopiossa Kyhhäys.

Muitakin lehtiä on, mutta ollaan me ylpeitä omasta Opinsaunastamme. Lehden julkaisemisen ansiosta on kaikilla alakouluilla taas jokakeväiset Opinsauna –stipendit jaettavinaan. Opinsaunan myyntiennätys meni uutena kouluna mukana olevan Kristillisen koulun oppilaan Riku Kurkelan nimiin. Hän myi peräti 41 lehteä – liekö kaikkien aikojenkin ennätys? Onnittelut myös puolelle tusinalle muulle yli 20 lehteä myyneelle, mistä ansiosta nämä ”myyntitykit” saavat erityisstipendin.

Yhdistyksen toiminnassa on vielä monta käytännön asiaa tehtävä ennen kesäaikaa. Voimia kaikille jäsenille tässä vaiheessa, kun keväthelteitä vielä odotellaan. Tulossa kuulemma ovat – mutta niin on meidän kaikkien hartaasti odottama kesäinen vapaa-aikakin.

Kevätterveisin kaikille!

Yhdistyksen sihteeri Mikko Kauppinen


OAJ:n Etelä-Karjalan alueyhdistyksen varsinainen kokous 20.4.2017 Imatran kylpylässä

Etelä-Karjalan alueyhdistyksen kokous on oivallinen tilaisuus tavata opetusalan ihmisiä maakunnan tasolla. Lisäksi pääset kuulemaan OAJ:n työmarkkina-asiamiehen ajankohtaisen katsauksen sekä vannomaan Comeniuksen valan.

Tapahtuma alkaa ruokailulla klo 16.45 ja kokous valtakirjojen tarkastuksella klo 17.45. Kaikki jäsenet ovat tervetulleita kokoukseen, mutta äänioikeus on vain varsinaisilla edustajilla.

Ilmoittautumaan pääset ilmoittautumissivun linkistä. Ilmoittaudu kuitenkin pian, jo 5.4. mennessä!

Kutsun esityslistoineen löydät tästä linkistä.


Yhdistyksen kevätkokous ja jäsenilta hotelli Patriassa 27.3. - Tule mukaan!

Yhdistyksen kevään 2017 vuosikokous alkaa klo 18.00. Kokoukseen ovat tervetulleita kaikki OAJ:n Lappeenrannan paikallisyhdistyksen jäsenet ilman ilmoittautumista. Kokouksen jälkeen tarjoillaan illallinen Patriassa. Illalliselle tulijoita pyydämme ilmoittautumaan 19.3. mennessä nettilomakkeella.

Kokouksen yhteydessä järjestetään myös ajankohtainen jäsenilta kaikille jäsenille. Tilaisuus alkaa klo 17.00 (kahvia tarjoillaan alkaen klo 16.30 kokoustilan luona). Pyydämme ilmoittautumaan tähän tilaisuuteen yllä mainitulla lomakkeella.

Ohessa kutsu molempiin tilaisuuksiin.

Paikaillisyhdistyksen hallitus toivottaa kaikki yhdistyksen jäsenet lämpimästi tervetulleeksi Patriaan!

Syyskokous valitsi yhdistyksen puheenjohtajaksi Jaana Burmanin - hallitus sai uusia kasvoja

Paikallisyhdistyksen vuosikokous oheistapahtumineen keräsi noin nelisenkymmentä yhdistyksen jäsentä maanantai-iltana hotelli Patriaan. Kokouksen puheenjohtajana toimi Leena Kohvakka-Turja. Kokouksessa yhdistyksen puheenjohtajaksi seuraavien kahden vuoden ajalle valittiin Jaana Burman Kesämäenrinteen koulusta.

Yhdistyksen hallitukseen uusiksi jäseniksi valittiin Taija Myllärinen (varalle Sanna Ruokonen), Tero Piiparinen (varalle Mikko Rautiainen) sekä Heli Piispa (varalle Ritva Silvennoinen). Hallitukseen uudelleen valituiksi tulivat niin ikään Matti Matikainen (varalle Marja Enkkelä), Anne Kankaanranta (varalle Heli Kaijansinkko-Valtonen), Meri Tuunanen (varalle Anu Ylä-Outinen) sekä Mikko Pajunen (varalle Mika Vatanen).

Hallituksessa jatkavat toisen toimintavuoden Mikko Kauppinen (Olli Qvintus), Tytti Kiiski (Reponen Taija), Matti Kähkönen (Turunen Maija), Jaana Laitinen (Mikonsaari Siru), Sirpa Lappalainen (Valtonen Hannu), Riikka Räihä (Piitulainen Sari) ja Tanja Kosonen (Ahtiainen Jenni).

Tammikuussa ensimmäisessä kokouksessaan hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan, sihteerin, taloudenhoitajan ja muut toimihenkilöt vuodeksi kerrallaan.

Toivotamme menestyksekästä toimikautta puheenjohtajalle ja hallitukselle!

Maailman opettajien päivä keräsi Lappeenrannan uusia opettajia koolle

OAJ:n Lappeenrannan seudun paikallisyhdistys kutsui uusia jäseniään yhteiseen tapahtumaan Maailman opettajien päivänä 5.10.

2016MOP_1.jpg

Illan teemana oli tuoda yhdistyksen toimintaa tunnetuksi paikkakunnan uusille opettajille sekä antaa mahdolllisuus mukavaan yhdessäoloon ja tutustumiseen.

Illan aikana ravintola Amarillossa nähtiin muun muassa OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkaisen videoterveiset, kuultiin edunvalvonta- ja jäsenasioita ja tietenkin syötiin hyvin. Ilta eteni rennosti keskustellen ja leikkienkin avulla ryhmäytyen.

2016MOP_2.jpgPaikallisyhdistyksen toimintaa olivat esittelemässä ja kysymyksiin vastaamassa puheenjohtaja Jaana Burman, jäsensihteeri Jaana Laitinen, pääluottamusmiehet Olli Qvintus ja Meri Tuunanen, NOPE-kouluttaja ja hallituksen jäsen Matti Kähkönen sekä työsuojeluvaltuutettu Mikko Neuvonen. Kameran takana hääri tuttuun tapaan sihteeri Mikko Kauppinen.

Open Mic 2016 Kehruuhuoneella 11.11. - Ilmoittaudu!

Open_mic_mainos_2016.jpg

”OAJ on the Road” -kiertue Lappeenrannassa 28.9.

OAJ Etelä-Karjala isännöi valtakunnallista OAJ-kiertuetta, joka käy kylässä Lappeenrannassa keskiviikkona 28.9.

20160928_OAJontheRoad_Lranta.jpg

Tilaisuus alkaa klo 13-16 yleisötapahtumalla, jonne kaikki jäsenet ovat tervetulleita.

Sen jälkeen vietetään jäseniltaa Sokos Hotel Lappeessa. Tule paikalle viimeistään kello 18.00, niin ehdit mukaan ajankohtaisiin asioihin keskittyvälle ”Ollin oppitunnille”. Paikalla on siis OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Tarkemmat, ajantasaiset tiedot tapahtumasta saat seuraamalla Facebook-sivua https://www.facebook.com/oajetelakarjala/ tai kotisivua www.oajetelakarjala.fi.

Kevätkirje 2016

Kesän ja lomien lähetessä saapuu myös OAJ:n kevätkirje. Voit lukea tai ladata kirjeen tästä linkistä.

20160403_Opinsauna60v_jpg2.jpg

opinsauna.gif

OPINSAUNA 60 vuotta 

Vuonna 1957 ensimmäisen kerran julkaistu koululaislehtemme Opinsauna juhli 3.4. lehden 60. vuosikertaa Kimpisen yläsalissa. Jo ennen pääjuhlaa järjestettiin yhdessä seurakunnan kanssa Opinsaunamessu Lappeen Marian kirkossa. 

Kirkossa esiintyi Kimpisen musiikkiluokan 6m kuoro Hanna Hyvärisen johdolla. Kuoro jatkoi nautittavia esityksiään pääjuhlan alku- ja loppunumeroina. Juhlarunon oli kirjoittanut ja sen myös itse lausui Nina Pavlova. Puheessaan Markku Aalto valotti monisanaisesti lehden ja sen 

FILEminimizer_IMG_6290_dx0.jpg

toimittamisen historiaa. Puheen aikana yläsalin automaattivalot pimentyivät useampaankin kertaan yleisön kuunnellessa hievahtamatta mielenkiintoista, omakohtaista tarinaa lehden teosta. - Siitä miten nykyaika myöhemmin vaikutti toimitustyöhön kuultiin juhlan juontajan Tiina Aalto-Huhtisen haastellessa menneitä entisten päätoimittajien Timo Nurmen ja Matti Matikaisen kanssa. 

Jo tätä ennen oli saatu nauttia Kansantanssiryhmä Kirjavien tasokkaina esityksinä karjalaisia tansseja Karjalan kunnaista Säkkijärven polkkaan.

FILEminimizer_IMG_6330_dx0.jpg

Olikin mitä osuvinta, että Vuoden Opettaja palkinto osui tanssiryhmäänsä alusta alkaen ohjanneelle Kourulan päiväkodin opettaja Merja Skytälle. Merja Skyttä on siis Vuoden Opettaja 2016. Vuoden Opettaja valittiin nyt kolmatta kertaa. Aikaisemmat kunnianimitys on myönnetty Jyrki Ylä-Rakkolalle ja Hanna Hyväriselle. 

FILEminimizer_IMG_6283_dx0.jpgJuhlan päätteksi lauletun Karjalaisten laulun jälkeen siirryttiin Opinsaunaleivoskahveille ruokalan puolelle. Kimpisen ala-aulassa on nyt esillä Matti Matikaisen tekemä juhlanäyttely, jonka toivotaan voivan siirtyä kevään aikana joksikin aikaa esille mm. Maakuntakirjastoon.

 

Valmiina viettämään Maailman opettajien päivää 2015. IsoKristiinassa tavataan 5.10. kello 17. Kuvassa vasemmalta jäsensihteeri Jaana Laitinen, pääluottamusmies Olli Qvintus, sitten varhaiskasvatuksen väestä Meri Tuunanen ja pääluottamusmies Marja Vaahtoluoto.

IMG_2337_dx0.jpg

joku-roti-fb-kansikuva_2048x754px.jpg

Joku roti opettajan työhön

OAJ on aloittanut jäsenille suunnatun Joku roti -kampanjan. Tavoitteena on antaa jäsenille eväitä vaikuttaa omiin työoloihin ja työmäärään, jotta työn ydin, oppimisen edistäminen, voidaan turvata.

Jokuroti-flyer_Page_1.jpgJoku roti -kampanjan avulla herätellään Teitä, hyvät jäsenet keskustelemaan työtehtävistänne ja huomioimaan myös sopimusasiat töiden suunnittelussa ja työajan kohdentamisessa. ­Kampanja koskee kaikkia opettajia ja esimiehiä päiväkodeissa, kouluissa, oppilaitoksissa ja korkeakouluissa.

Tavoitteena on, että kaikki jäsenet perehtyvät aiempaa tarkemmin omaa työtään koskeviin sopimusmääräyksiin ja noudattavat niitä. Kampanja tarjoaa apuvälineitä yhteistyössä tehtävään työvuoden suunnitteluun.

–Olisi tärkeää, että jäsenemme kävisivät työpaikoillaan yhdessä avointa ja rakentavaa keskustelua, jonka tuloksena voitaisiin karsia ylimääräiset rönsyt pois. Silloin jäisi aikaa kunkin ydintehtävän hoitamiseen: esimiehillä johtamiseen ja opettajilla kasvatus- ja opetustyöhön. Vähenevien voimavarojen takia on pakko keskittyä olennaiseen, kun mihinkään muuhun ei enää ole resursseja, sanoo työmarkkina-asiamies Laura Nurminen.

Nurminen sanoo, että oppilaitosyhteisöllä ja opettajalla itsellään on suuri vastuu siitä, että oppiminen säilyy opettajan työn ytimessä.

Opettaja-lehden (nro 17) liitteenä ilmestyi Joka jäsenen työaika- ja palkkausopas. Lehdessä julkaistaan syksyllä juttuja Joku roti -teemasta. Maailman opettajien päivänä 5. lokakuuta tempaistaan kampanjan merkeissä myös alueilla.

Yhdistyksille ja jäsenille on aineistoa ladattavaksi Materiaalipankissa, sivulla Joku roti -aineistoja ladattavaksi. Vieraile siis OAJ:n nettisivuilla www.oaj.fi

Mikäli Opettaja-lehden liitteenä tullut Työaika ja palkka - joka jäsenen sopimusopas ei ole tallessa, voit käydä lataamassa myös siitä sähköisen version sekä katsomassa Joku roti –videon.

Me OAJ:n Lappeenrannan seudun paikallisyhdistyksen hallituksessa olemme samaa mieltä. Tutustutaan materiaaliin ja vaikkapa askarrellaan Roti -torni työpöydillemme. Materiaalin saa OAJ:n jäsensivuilta.

Ongelmatilanteissa_kuvana_small.jpg

KUKA ON PÄÄLUOTTAMUSMIES JA KUKA TYÖSUOJELUVALTUUTETTU. - ENTÄ KUKA ON OMAN TYÖPAIKKASI OAJ:N YHTEYSHENKILÖ JA KUKA TYÖPAIKKASI LUOTTAMUSMIES?

Tiedätkö Sinä kehen otat ongelmatapauksessa yhteyden. Paikallisyhdistys lähettää yhteyshenkilöiden välityksellä jokaisen työpaikan ilmoitustaululle laitettavan tiedotteen, jossa on valmiiksi täytetty pääluottamusmiehen, työsuojeluvaltuutetun ja yhdistyksemme puheenjohtajan yhteystiedot. Työpaikoilla lisätään yhteysopettajan/ yhteyshenkilön ja luottamusmiehen tiedot. Tiedot ovat näin kaikkien jäsenten tiedossa ja tarpeen tullen käytettävissä.

VUODEN OPETTAJA SAI KIULUN

Kaikki ovat hyviä opettajia, mutta miksei kelpo joukostamme voisi jonkin nimen silloin tällöin nostaa esiin. Vapaasti lainaten näillä sanoin puheenjohtaja Tiina Aalto-Huhtinen luovutti löylykauhan ja kiulun Kimpisen koulun musiikkiluokan opettaja Hanna Hyväriselle Vuoden opettaja -nimityksen vahvistukseksi. Paikallisyhdistyksemme valitsee vuosittain palkinnon ja nimityksen saajan annettujen vinkkien perusteella. Onnittelut lausui myös opetuspäällikkö Mari Routti. Hanna sai päälle ansaitsemansa raikuvat aplodit. Toinen kiuluista jää Hannan uuteen kotiin, toinen on kiertopalkinto, johon vuosittain kaiverretaan valitun opettajan nimi.

img_4975_dxo1015.jpg

Vuoden ajan kiulu kuuluu Hanna Hyväriselle. Hanna on esitelty Opinsaunan tämänkeväisessä numerossa.

Ensi vuosi on Opinsauna -lehtemme 60:s juhlavuosi, jonka yhteydessä juhlimme isommalla joukolla.

Päätoimittajana jatkaa Matti Matikainen Lönnrotin koulusta. Juhlanumeron valmistelut alkoivat heti kun tämän kevään numero saatiin painosta ulos.

NOPE-KOULUTTAJANA MATTI KÄHKÖNEN

nope_kahkonenm.jpg

Opettaja-lehden nro 9, joka ilmestyi kiirastorstaina 2.4. kertoo nuoren opettajan aarrearkusta - NOPE-koulutuksesta. Nope-koulutus ei ole mikään uusi juttu, sillä toimintaa on jatkunut aina vuodesta 1997 asti. "Konsepti puree ja kurssit täyttyvät", kuten lehden artikkelissa todetaan. 

Yhdistyksemme hallituksen jäsen ja alueyhdistyksen hallituksen varajäsen Matti Kähkönen oli jutun kurssin toisena kouluttajana yhdessä Hilkka Raidan kanssa. 

Tutustu siis Opettaja-lehden artikkeliin! - Kannetaanhan Opettaja-lehti Sinulle kotiisikin.

Lue juttu myös täältä.

k.gif

evätkokous pidettiin Scandic Patriassa - kokous alkoi ansiomerkkien jakamisella

2015_ansiomerkit.jpg

Paikallisyhdistyksen hallitus palkitsi OAJ:n pronssisella ansiomerkillä 13 pitkään yhdistystyössä vaikuttanutta jäsentään. Merkin saivat (aakkosjärjestys)

Tiina Aalto-Huhtinen, Jaana Burman, Tytti Kiiski, Sirpa Lappalainen, Mikko Neuvonen, Taru Pitkänen, Kari Priha, Olli Qvintus, Tuula Toivakka, Meri Tuunanen, Marja Vaahtoluoto, Hannu Valtonen Hannu (ei päässyt paikalle) ja Merja Väistö. Merkkien jälkeen otettiin juhlakuva.

Kokous käsitteli toimintakertomuksen ja tilinpäätösasiakirjat vuodelta 2014. Kokouksen lopulla OVTES-pääluottamusmies Olli Qvintus piti ajankohtaiskatsauksen. Yhdistys tarjosi päätteeksi kaikille buffee-illallisen. 

Kokoustamaan pääsee seuraavan kerran alueyhdistyksen - OAJ Etelä-Karjalan - vuosikokoukseen 20.4. Ilmoittautumislomake on avattu hieman alemmaksi tällä sivulla ja ilmoittautumissivulle.

opinsauna_-_kansilehti.png

MATIKAINEN JATKAA OPINSAUNAN PÄÄTOIMITTAJANA

Yhdistyksen hallitus kiitti Matti Matikaista lehden maltillisesta uudistamisesta ja ulkoasun nykyaikaistamisesta. Matti Matikainen jatkaa päätoimittajana. Hänen kanssaan on allekirjoitetettu sopimus 60-vuotisjuhlavuoden 2016 lehden toimittamisesta.